1962



Foto 1962 vanaf het schoolerf. Rechts de boerderij van Clay, later Nehemia.

Gekluisterd aan de buis

In 1961 hadden 1 miljoen Nederlanders een tv. Vier jaar later 2 miljoen. De televisie was, samen met de auto, een symbool van de nieuwe tijd. Tot 1964 was er maar één zender. Iedereen keek dus naar hetzelfde programma, waar nog dagen of weken over werd nagepraat. Het meest spraakmakende programma in 1962 was de marathonuitzending 'Open het Dorp'.
Wie zelf nog geen tv had ging vaak kijken bij buren of vrienden.

Niet iedereen was blij met deze ontwikkeling. Men was o.a. bang voor de teloorgang van het traditionele gezinsleven.
Of Hauwerters deze zorgen deelden of niet, de dominee vond het nodig een bespreking hieraan te wijden, zie onderstaande oproep uit de Dorpskoerier van 30 november 1962:

De dominee had blijkbaar ook een vooruitziende blik wat betreft boeken, daar volgend bericht in de dorpskoerier van 13 juli 1962 verscheen, nog een paar jaar voordat b.v. het boek 'Ik Jan Cremer' (1964) werd uitgegeven.

Hauwert wil weer een wethouder

Bij gemeenteraadsverkiezingen verwierf het CDA in Nibbixwoud altijd het grootste aantal stemmen. Om de belangen van Hauwert zo goed mogelijk te vertegenwoordigen was het belangrijk dat minimaal één wethouder uit Hauwert kwam.

Tot 1962 had Hauwert een Kiesvereniging met als doel Hauwert zo goed mogelijk te laten vertegenwoordigen in de gemeenteraad. De taak van deze kiesvereniging werd in 1962 overgenomen door de Culturele Raad. De Culturele Raad moest meteen in actie komen, daar in dat jaar Hauwert geen wethouder meer had in de gemeenteraad.

De Culturele Raad kwam tot de volgende kandidaatstelling voor de gemeenteraad:
1. Mevr. Stapel-Korver
2. Jb. Tiet
3. D. Velt
4. G. Donker
5. J. Molenaar
6. Jb. Kooy

Voetbal in Hauwert

Er was nog geen voetbalclub in Hauwert. Gelukkig was er in Midwoud een voetbalclub (MOC) die de Hauwerters alle ruimte gaven mee te spelen. En Hauwert had voldoende goede spelers om een belangrijke rol te spelen bij MOC, zie onderstaand bericht:

Advertentie Dorpskoerier 1962

En verder...

4 mei 1962. De heer C. Winkel krijgt de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau uitgereikt, vanwege de grote verdiensten betoond in het belang van het culturele leven in Hauwert en wel speciaal bij de toneelvereniging 'De Eendracht'.
Namens de Culturele Raad sprak Ds. Hendriks volgende woorden:
'De vaderlijke blik op het vereen.leven, heeft van grote betekenis geweest voor de opbouw van het culturele leven hier en het doel van de nog zeer jonge Culturele Raad is eigenlijk reeds in de persoon als de heer Winkel verenigd.'

1 juni 1962. Aan één zijde van de Notweg zijn bomen geplant wat binnen enkele jaren deze weg een geheel ander aanzien zal geven.

10 augustus 1962. Mededeling van de Culturele Raad:
Van het Gemeentebestuur is bericht ontvangen dat er geen bezwaren zijn om de kermis ingaande 1962 te houden op de eerste zondag in de maand september, de zaterdag daaraan voorafgaande en de maandag volgende op die zondag.

24 augustus 1962. Een uitnodiging voor een breishow:

19 oktober 1962. Een bijzonder jubileum:

2 november 1962. De reparatie aan de hoogspanning blijkt onvoldoende geweest te zijn. De toneeluitvoering had hier behoorlijk last van. Vlak voor het begin van de uitvoering zorgde een onweersbui ervoor dat het licht uit viel. Na een uur kon weer worden begonnen, maar weer viel na een half uur het licht uit.

16 november 1962. Twee jubilarissen bij de toneelvereniging: Willem Balk en Jan Koster, beide 25 jaar lid.

Alles uit de dorpskoeriers van 1962 in Jaarboek 2002, p.83-107.

Tijdvakken