1971

Afscheid van de laatste bodedienst


De vrachtwagen van Hendrik Schans
Het is een Opel Blitz, gebouwd in de eerste helft van de 50-er jaren
Tot 1959 verzorgde Hendrik Schans (H 149) de bodedienst.

Van oudsher waren de meeste Hauwerters aangewezen op de bodediensten.
Van alles werd in Hoorn gekocht voor de klanten, zoals schoentjes voor de kinderen, handschoenen voor bij een trouwjurk, goedkoop vlees etc. etc. Er waren toen nog geen groothandels die de winkels bedienden, dus ook hun voorraden werden via de bodedienst aangevuld.

De bodediensten waren een belangrijke verbinding tussen de dorpen en steden. Begin 20e eeuw bezochten zo'n 120 regionale vrachtdiensten Hoorn. Verschillende diensten reden ook naar Enkhuizen en Alkmaar.

De bevolking werd echter steeds mobieler. Ook verdwenen veel grossiers in Hoorn en bezorgden leveranciers steeds meer zelf. In 1966 was het aantal bodediensten al teruggelopen van 106 in 1925 naar 40. (Kroniek van West-Friesland, augustus 1966).
In 1971 stopte Jacob Ilbrink de laatste bodedienst van Hauwert, ingehaald door de tijd.

Meer over de bodediensten in Hauwert staat in het Jaarboek 2000 (De Bodedienst, Koos Groot).


              Dominee Jansen

De eerste vrouwelijke dominee van de Nederlands Hervormde Kerk

In 1971 werd da. Jansen de nieuwe dominee voor de combinatie Oostwoud-Midwoud-Hauwert.

Da. Jansen was daarvoor, vanaf 1959, dominee in het pastoraal verband 'De Zeevang'. In 1959 nam de Synode van de Hervormde Kerk nl. het besluit dat in absolute noodgevallen, als er geen predikant voor een gemeente te vinden was, een vrouw die daartoe bereid was als predikant beroepen kon worden.
Het Pastoraal Verband 'De Zeevang' gold als zo'n gebied. Op 20 september 1959 werd da. Jansen daar als eerste vrouwelijke predikant in de Hervormde Kerk in het ambt bevestigd.

Zij was niet de eerste vrouwelijke dominee in Nederland. In 1911 werd al de eerste vrouwelijke predikant beroepen in de Nederlandse Doopsgezinde Kerk.

Of de Hauwerter gemeenschap dit wist? De Dorpskoeriers reppen hier in ieder geval met geen woord over.

Gemeenschapszin in Hauwert

Ook in 1971 laat de Hauwerter gemeenschap zien dat zij veel over heeft voor de leefbaarheid en het behoud van het dorp. Het hele dorp zet zich in om het kerkje weer toonbaar te maken. Er wordt een dorpsveiling georganiseerd om het kerkje op te knappen, de veiling WITTE KERK.
In de Dorpskoerier van 11 maart 1971 wordt verslag gedaan van het verloop van de veiling:


Hauwert '65, Opening sportveld in 1971

Een ander voorbeeld van de inzet van de Hauwerters was het werk van de vrijwilligers bij de aanleg van het nieuwe sportveld. De Dorpskoerier van 2 september 1971 omschrijft dit als volgt:

Sjakie Schram in Hauwert

De nieuwe kastelein van Hauwert, Joop Lucassen, kondigt in de Dorpskoerier aan dat met de kermis de traditionele toneelavond op maandag, zal worden vervangen door een optreden van de kleine man met de grote schlagers: Sjakie Schram.
Sjakie Schram (1927-1989) was een volkszanger, die vooral bekend werd met het carnavalsnummer Glaasje op, laat je rijden.

Het commentaar op het optreden van Sjakie in de Dorpskoerier van 16 september 1971 luidde:
'er is alle drie dagen veel stemming en jolijt geweest. Of Sjakie Schram op de laatste avond veel tot de feestvreugde heeft bijgedragen, menen we te moeten betwijfelen uit wat ons is verteld.'

Advertentie Dorpskoerier 1971

En verder...

14 januari 1971. In het KRO-programma "Tussen 12 en 2" van Ted de Braak mocht de zangclub van mevr. Balk uit Hauwert optreden. Het liep uit op een teleurstelling, zie volgend citaat uit de Dorpskoerier:

'dat een jeugdige zangclub zonder enige pretenties, om door zijn optreden de platenjongens te interesseren door alle toestanden naar de laatste haastige vier minuutjes van die twee uren wordt geschoven is niet zo leuk. Wij zouden willen stellen, dat je zoiets als gastheer niet doet, vooral als je weet, dat het zo'n zangclubje heel wat voorbereiding heeft gekost en het er een lange reis voor heeft gemaakt om naar de KRO-studio te komen, uiteraard op eigen kosten....

Maar ja, ook Sjakie Schram trad toevallig op in dat programma.

11 februari 1971. W.I.K. deelt mee dat het jaar 1970 werd afgesloten met maar liefst 151 leden.

11 maart 1971. Willem Balk krijgt uit handen van burgemeester B.J. Kalb de zilveren medaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau, omdat hij gedurende 40 jaar zijn beste krachten aan "Zanglust" heeft gegeven.


Willem Balk en Piet Langeberg in 'Ein Walzertraum' (1959)

25 maart 1971. Deze koerier meldt het volgende:

15 april 1971. 'De boelhuis naar aanleiding van de opheffing van het bedrijf van de heer T. Balk trok veel belangstelling'. De familie Balk had 125 jaar op Hauwert 79 geboerd.


Foto 1910. De boerderij van de fam. Balk

13 mei 1971. In het verslag van De Culturele Raad staat het volgende:

'De heer Schraa deelt mee, dat zijn vrouw deze straatnaam (de Boxwoudstraat) heeft bedacht en daarmee de gemeenteprijs heeft gewonnen, hetgeen door de gemeente niet is bekend gemaakt. Voorzitter feliciteerde meester met z'n vindingrijke vrouw en hoopt dat ze spoedig weer een naam zal moeten bedenken voor een nieuwe straat.'

27 mei 1971. De pas geopende camping "Hauwert" aan de Tuinstraat werd bezocht door een door de Hoornse kanovereniging "Flevo" georganiseerd kano-weekend in Hauwert, 'en op zaterdag waren er in totaal ruim 90 deelnemers, die tussen de bloeiende fruitbomen hun tenten hadden opgeslagen'.
'De kanodagen waren een uitstekende toeristische propaganda voor ons dorp en zijn nieuwe camping'.

22 juli 1971. In "Avondlicht" overleed Mejuffrouw C. Ruijterman, op 72-jarige leeftijd. Corry Ruijterman was een dochter van Klaas Ruijterman (zie Jaarboek 1999) en had net als haar vader onderwijs gegeven op de lagere school van Hauwert.


Corry Ruijterman

'Vele Hauwerters heeft zij de kunst van het rekenen, lezen en schrijven bijgebracht. Zij was een strenge juf, maar gaf prima onderwijs. Ook in het verenigingsleven nam zij een vooraanstaande plaats in.'

25 november 1971. Vanwege de grote belangstelling die er voor de peuterspeelplaats blijkt te bestaan start de speelplaats met een derde ochtend.

Alles uit de dorpskoeriers van 1971 in Jaarboek 2011, p.69-105.