26 september 2010, Excursie naar Edam

Onze jaarlijkse excursie voerde ons dit jaar naar Edam. Om 10.30 uur zaten we met 20 man/vrouw aan de koffie met appelgebak in Hotel De Fortuna. Dit lieten we ons goed smaken en om 10.45 uur kwam de VVV- gids ons ophalen voor een stadswandeling.

Eerst werd ons de ontstaansgeschiedenis van Edam uitgelegd, daarna bezochten we diverse markante plekken en gebouwen in de stad. De aanwezigheid van eerst Uitwaterende Sluizen en later het Hoogheemraadschap Hollands Noorden kwam door de hele stad duidelijk naar voren. Ook de scheepsbouw in deze stad (die in de middeleeuwen groter was dan in Amsterdam) heeft zijn sporen nagelaten. Omstreeks 13.30 uur arriveerden we weer in De Fortuna, alwaar ons een heerlijke lunch stond te wachten. Ook dit was weer goed van smaak en van een uitstekende kwaliteit.

Vervolgens bezochten we het Edams Museum waar o.a. de expositie "Vaar-Wel" van het Hoogheemraadschap was ingericht. De gehele geschiedenis van dit schap was tentoongespreid in deze tijdelijke expositie, een unieke kans om hiermee kennis te maken. Ook de trouwzaal in het voormalige stadhuis (waar het museum gevestigd is) werd speciaal voor ons opengesteld en we werden door de gids op prachtige details gewezen, heel boeiend.

Hierna hadden we nog even de tijd om de Grote Kerk van Edam te bezichtigen en werden we alweer door een gids rondgeleid en werd de geschiedenis van deze kerk uit de doeken gedaan. Deze Kerk is tijdens de bouw veranderd van een z.g.n. kruiskerk in een hallenkerk. Hiermee is dit tevens de grootste hallenkerk (maar liefst 90 meter lang) van West-Europa. Toen we weer buiten stonden was de zon gaan schijnen en konden we alle informatie van deze interessante dag de revue laten passeren onder het nuttigen van een versnapering op een zonnig terras.


Terug