18 september 2016. Excursie Zuiderzeemuseum.

Op zondag 18 september zijn we met dertien personen naar het Zuiderzeemuseum geweest voor onze jaarlijkse excursie.
Om 11.00 uur zaten we aan de koffie met appeltaart en om 11.30 uur kwam een gids ons halen voor een rondleiding.
Velen zullen hier waarschijnlijk al eens geweest zijn, maar met een gids is het een stuk interessanter. Je wordt op zaken gewezen waar je totaal nog geen weet van had. De gids wist ons ruim een uur lang te boeien met haar uitleg over het ontstaan van het museum, maar ook over bouwdetails van in- en exterieur en inventaris.

Uiteindelijk belandden we in de “overstromingsstraat”. Hier werd in het kader van 100 jaar na de stormvloed van 1916, exact nagebootst hoe een complete straat er na een overstroming heeft uitgezien. Zelfs dode ratten, geiten, eenden enz. ontbraken niet. Ook in de woningen zelf werd door actrices gespeeld dat ze nu weer aan het opruimen en schoonmaken waren geslagen. Allemaal heel levensecht en indrukwekkend.

Hierna werden we verwacht voor de lunch, die we ons prima lieten smaken. Er was van alles voldoende en zeer smakelijk. Vanaf 14.00 uur konden we op eigen gelegenheid het museum verder bezichtigen. Een aantal mensen maakten hier dankbaar gebruik van, terwijl anderen weer in de boot werden genomen om weer mooi op tijd thuis te zijn voor een verdere invulling van een zonnige zondag zonder watersnood.

terug