21 september 2013. Excursie naar IJlst.

Zaterdag 21 sept. j.l. vertrokken wij met vier auto’s richting Friesland en werden ongeveer een uur later in het ‘Wapen van IJlst’ met koffie en oranjekoek (volgens Friese traditie) ontvangen. Nadat wij ons dit hadden laten smaken, werden wij opgehaald door een gids van de plaatselijke VVV.
Deze leidde ons naar het kijk- en doe museum waar ooit de fabriek van de wereldvermaarde Nooitgedacht gevestigd was. Hier was te zien wat ooit door Nooitgedacht gefabriceerd werd: gereedschap, schaatsen en ook speelgoed. Dit laatste werd ‘erbij’ gedaan van het afvalhout wat over bleef van de andere activiteiten.

Hierna werden we door het stadscentrum van IJlst geleid, alwaar toevallig ook een serieuze wedstrijd gaande was van dorps- en stadsomroepers. Geheel in stijl gekleed dongen zij om de hoogste score van de jury. Er worden hierin zelfs Nederlandse- en Europese kampioenschappen georganiseerd, want er waren ook deelnemers uit België aanwezig.
Ons hier tussendoor wringend volgden wij onze gids die boeiend over de historie van IJlst wist te vertellen. Zo leerden wij dat een zeer brede voordeur van een stadsboerderij diende om de koeien naar buiten te laten gaan. Door de gang van de woning, omdat men niet over een steeg beschikte.

Wij scheepten ons in zo'n schuit en lieten ons weer terug naar het 'Wapen van IJlst' varen, alwaar ons een lunch wachtte. Na de lunch verscheepte wij ons richting houtzaagmolen 'De Kat' die wij met een bezoek mochten vereren. Onderweg kwamen we (weer toevallig) langs een fierljlep-wedstrijd maar helaas voor ons haalden ze droog de overkant.
Even later kwam 'De Kat' in zicht en werd al snel duidelijk dat deze kolos over bijzondere krachten moest beschikken. Dit werd, eenmaal binnen, dan ook al gauw bevestigd. Enorme zaagbladen gingen met gemak door een eveneens enorme boomstam, als ware het een pakje boter! Na omhoog te zijn geklommen voelde wij ons nietig en klein; enorme balken waaraan de zaagramen bevestigd waren, dansten op en neer alsof het om luciferhoutjes ging. Harder als de wind aanwakkerde, zachter als de wind zakte.

Nog even op de omloop van het uitzicht genoten, zetten wij weer door de Friese wateren koers richting het 'Wapen van IJlst' alwaar wij onder het genot van een drankje naar keuze, de indrukken van deze dag konden evalueren. We kwamen overeen dat het wederom een bijzondere dag geworden was, lieten vervolgens het Friese voor wat het was en arriveerden omstreeks 16.30 uur weer in West-Friese Hauwert.

terug