25 september 2011. Excursie naar Franeker.

Op zondag 25 sept. vertrokken wij om 9.45 uur met 25 donateurs naar de Friese stad Franeker.
Met 5 auto’s en prachtig zomerweer kwamen we op de parkeerplaats vlakbij de Stadsherberg waar we om 11.00 uur konden genieten van een kop koffie en apfelstrudel of een tiramisu (iets lekkers). Speciaal voor ons was de Stadsherberg een uur eerder dan normaal opengegaan (hoog bezoek uit West-Friesland).

Om 12.00 uur werden we opgehaald door een VVV-gids die ons langs alle mooie plekjes in de binnenstad leidde en ons van de nodige wetenswaardigheden voorzag. Een prachtige universiteitsstad met vele mooie gebouwen en interessante geschiedenis.

De wandeling leidde ons vanaf de stadswal naar het centrum alwaar om ongeveer 14.00 uur ons een heerlijke lunch wachtte in Hotel Rest. De Doelen. Soep en overheerlijke broodjes deden ons weer op krachten komen, zodat wij om ongeveer 15.30 naar het ‘Koninklijke Planetarium Eise Eisinga’ togen.

Onvoorstelbaar wat deze mens van gewoon vlees en bloed, al rond 1770 kon berekenen. Op zijn 15e jaar schreef hij eigenhandig een wiskundeboek van zo’n 600 pagina’s.
Eise Eisinga bouwde van 1774 tot 1781 het planetarium dat tot op de dag van vandaag op de seconde gelijkloopt met de huidige tijd. Met zijn vrouw had de wiskundeknobbel (die in het dagelijks leven als wolverver de kost moest verdienen) de afspraak gemaakt dat hij binnen zeven jaar het planetarium voltooid moest hebben, wat ook gelukte.
Het hele planetarium op schaal (1 : zoveel miljard) nagemaakt en alles draait en werkt zoals het werkelijke planetarium ook draait en werkt.
Een uniek en wonderbaarlijk schouwspel voltrok zich boven onze hoofden, in de wetenschap dat dit huzarenstuk aan het plafond met simpele en eenvoudige middelen werd gerealiseerd. De gids die, waarschijnlijk, al jaren hetzelfde verhaal vertelt, was er nog steeds vol van en kon ons met haar enthousiasme bekoren.
Het Planetarium probeert momenteel, terecht, op de werelderfgoedlijst van Unesco te worden opgenomen.

Van alle bewondering weer bijgekomen hebben we nog even op een terras de indrukken van deze bijzondere dag, onder het genot van een drankje, op ons laten inwerken en in het geheugen opgenomen.
Na de thuisreis arriveerden we om ongeveer 18.30 uur weer in Hauwert. Zeker 25 mensen hebben een hele leuke dag beleefd.

terug