9 september 2012. Excursie naar Kennemerland.

Op zondag 9 september vertrokken wij met prachtig zomerweer om ongeveer 9.30 uur naar Landgoed Beeckestijn in Velsen alwaar wij om 10.00 uur van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers genoten. Het restaurant op dit landgoed kwam wat exclusief over, want het lekkers bestond uit een piepklein gebakje. Zo klein zelfs dat wij bij het tweede kopje koffie ook nog een tweede gebakje kregen, dat dan weer wel. Ook met de smaak zat het overigens wel goed.


Landgoed Beeckestijn

Om 11.00 uur werd de groep van 18 personen gesplitst en kregen wij ieder een rondleiding. Eerst door het pas gerestaureerde, monumentale gebouw en daarna door de verschillende stijltuinen buiten. Het weer werkte zoals gezegd goed mee, waardoor de buitenrondleiding nog meer tot zijn recht kwam. Prachtige Engelse en Franse stijltuinen met bijzondere details waar we eigenlijk niet op uitgekeken raakten.

Maar omdat om 13.00 uur de lunch op ons wachtte, moesten we ons er toch toe bewegen om reeds het aanschouwde in het geheugen op te slaan.
De lunch was conform de al eerder genoemde exclusiviteit en smaak, zodat we ons om 14.30 richting Heiloo konden begeven om daar Landgoed Nijenburg (het is tenslotte het jaar van het landgoed) te bezichtigen.

Hier werden we verwelkomd door een groot ontvangstcomité inclusief kopje koffie. Eerst kregen we tekst en uitleg over de bewoners van dit landgoed door de eeuwen heen. Als laatste woonden hier de familie van Foreest, waarvan in Hauwert nog een nazaat woont. De vrouwelijke 'spraakwaterval' bleek over een behoorlijke dosis kennis van de geschiedenis te beschikken en ze stopte de rest van ons geheugen dan ook vol met alle kennis die ze hieromtrent bezat. Deze taak vervulde ze met zoveel passie en humor dat we alleen hiervan al enorm genoten.


Landgoed Nijenburg

Wederom werd onze groep gesplitst, waarna een rondleiding volgde. Ook hier een prachtig monumentaal gebouw met diverse authentieke details en een rondleiding door de boomgaard met diverse oude fruitrassen.

Voldaan door alle indrukken van deze dag vertrokken we tenslotte weer naar Hauwert. Ook hier monumentale gebouwen, boomgaarden, diverse stijlen van tuinen, maar toch zo heel anders dan wat wij deze dag gezien en beleefd hebben.

terug